Vše o osmácích

Osmáci degu pocházejí z Chile, kde žijí ve velkých rodinných skupinách mezi západním pobřežím a pohořím Andy. Jméno osmák degu je odvozen od plošek jeho žvýkacích stoliček, jež mají tvar osmiček. Měří něco kolem 15cm a přiblizně stejně i jeho ocásek, průměrně váží kolem 200g. Je inteligentní,zvědavý, dá se snadno ochočit, nebo třeba naučit přiběhnout na zavolání. Není agresivní, hodí se k dětem a nezapáchá jako jiní hlodavci.

Osmáci nemohou trávit cukr - je-li konzumován, pravděpodobně dostanou cukrovku.V zajetí se průměrně dožívají 6 let, ale někteří mohou žít až 8 let. Osmák je velmi družný a společenský.  Jestli bude žít sám, nebude tak hravý a veselý ale spíše smutný. Osmáci by proto měli být chováni raději ve dvou a více. Osmáci jsou pohlavně dospělí od 9 měsíců, ale bylo známo, že se pokoušejí pářit již ve 2 měsících. Mláďata se narodí zhruba za 90 dní a rodí se dobře vyvinutá.